#248 SELF PORTRAIT IN A DIRTY MIRROR

Bij tekenen begon het schooljaar met het maken van een zelfportret. Na heel wat schetsen, gummen en vegen staarde een behoorlijk goed lijkend gezicht me aan. Wel vraag ik me af of dit iets positiefs of negatiefs is. Het betekent dat ik redelijk kan tekenen, maar misschien ook wel dat ik mijn gezicht goed ken omdat ik iets te vaak in de spiegel kijk. Bij de huiswerkopdracht kwam daar geen verandering in. Zes kleine portretjes met verschillende emoties moesten er gemaakt worden en ook hiervoor staarde ik wel twee uur naar mijn spiegelbeeld. Bij de volgende les deelden we de resultaten met elkaar. Er kwamen een hoop boze, angstige en euforische gezichten voorbij. Ik stak mijn hand de lucht in. ‘Mevrouw, ik heb niet echt een emotie maar meer een gezichtsuitdrukking.’ Wat voor uitdrukking dat dan was. ‘Ja, hoe leg je dat uit,’ vervolgde ik mijn verhaal. ‘Het heet een duckface en was altijd erg geliefd voor profielfoto’s op Hyves. Het wordt ook wel omschreven als arrogant. Misschien kent u het wel. Nee? Het gaat ongeveer zo.’ Ik trok mijn gezicht in de befaamde pose – lippen getuit en wenkbrauwen omhoog. Dit praatte een beetje moeilijk en zag er blijkbaar behoorlijk lachwekkend uit. Een snelle blik in de spiegel maakte dat ik zelf ook erg hard moest lachen – toen herkende ik mezelf weer. Het was tijd om een emotie in het groot uit te werken. Al snel zat de hele klas ijverig lijnen te trekken. Vingers zagen zwart van uitgeveegde schaduwen en iedereen trok rare gezichten naar de smoezelige spiegel die voor hem stond. Of naar die van je buurvrouw, hè Carmen?

One comment

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s