#226 THE REAL THING

 

Gisteren waren we al op het water geweest, maar vandaag begon het echte werk. Eerst wat uitleg over de onderdelen van de boot, die behoorlijk rare namen hadden. ‘Hoe noem je dat?’ ‘Nog één keer?’ en uiteindelijk ‘Wat?’ klonk het de hele tijd. Een paar voorbeelden: klammen, gangborden, het voor- en achteronder, curryklemmen, een lummelbeslag, landvasten en boven alles een hoop touwtjes die het hele zooitje bij elkaar hielden. Touwtjes: ik was blij dat ik eindelijk een bekend woord tegenkwam. Of toch niet: het bleken geen touwtjes maar lijntjes te zijn. Maar hierna begon het leuke deel: dat we daadwerkelijk gingen zeilen. ‘Ga maar ruime wind varen met de zeilen over stuurboord.’ Ten eerste: waar komt de wind vandaan? Ik keek naar de golven, vlaggen en het riet langs de kant. ‘Wel voor je uit blijven kijken, hè.’ hoorde ik. Eenmaal in de goede postitie dacht ik klaar te zijn. Niet dus. ‘Let op je zeilstanden. Zeil aan! Fok aan!’ ‘Zeil wat? Aan? Wat is aan? Oh, wat ik net ook deed.’ ‘Koers houden, koers houden. Ga maar overstag. Als ik het zeg. En… nu. Nee, te laat. Kijk uit voor je hoofd. Gijpen!’ Ik ben nou eenmaal een stresskip, dus als alles snel en tegelijk moest gebeuren ging dat niet altijd goed. Maar tussen die momenten door zat ik heel erg te genieten van het heerlijke weer, de gezelligheid op onze boot en natuurlijk het zeilen zelf. ’s Middags picknickten we op een eiland in het Brandermeer. Na het avondeten was er sport en spel, waarbij de cursisten met trefbal hard werden ingemaakt door de instructeurs. Maar hé, zij doen het iedere week. Om twaalf uur lagen we in bed. Het voelde alsof ik nog steeds op en neer deinde, en ging nog wel honderd keer overstag voordat ik sliep.

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s