#190 THINGS I’VE DISCOVERED

In de paar dagen dat ik hier ben heb ik nog lang niet helemaal door wat voor stad Hongkong precies is en wat de gebruiken zijn, laat staan dat ik de weg zou weten te vinden – maar als je me kent weet je waardoor dat komt. Toch heb ik al een paar dingen ontdekt.

1. We vallen met onze neus in de boter dat we tijdens de Hongkong Boat Races hier zijn. Het is een heel populair festival wat jaarlijks gehouden wordt, en mensen van over de hele wereld doen er aan mee. Het water waarin de races gehouden worden wordt omringd door vele wapperende vlaggen en een hoop toeschouwers. Een groot plein vlakbij ons hotel staat vol met tenten waar de roeiteams uit kunnen rusten, en door de hele buurt lopen mensen met peddels en drakentrofeeën.

2. In China kan je ook erg lekker Japans eten. Het verschil met Chinees is mij nog niet geheel duidelijk, maar ik weet wel bijna zeker dat ik nog nooit zo lekker gegeten heb.

3. Een taxiritje is in Hongkong niet duur, maar daar weegt wel een nadeel tegenop, namelijk dat de chauffeurs niet goed kunnen rijden. Waarschijnlijk mag je in Hongkong taxirijden als je de test gepasseerd bent, of gewoon als je het al lang doet, ongeacht of je een rijbewijs hebt of niet. De mannen van de oudere generatie hanteren dezelfde rijstijl: remmen, optrekken, remmen, optrekken, remmen, optrekken…

4. Er zijn veel mensen die je iets aan willen bieden. ‘Massaas, Massaas!’ ‘I make shur, jacke fo you!’ ‘Shee ne moeisie!’ (Ter verduidelijking: een massage of een overhemd en jasje op maat. Het laatste is mij ook onduidelijk.) Ik knik altijd vriendelijk nee en loop dan door. ‘Nu vervloekt ze me achter mijn rug,’ lachte ik tegen mama toen we weer en ‘massaas’ mevrouw gepasseerd waren. Volgens mijn moeder was dat niet zo: ze geloven hier heilig in ‘what you give is what you get’. Toeristen vervloeken doen ze dus niet: dat is slecht voor je karma.

5. Behoorlijk voor de hand liggend dat ik dit zou gaan zeggen, maar Hongkong is een hele gave stad. Vooral de diversiteit vind ik heel leuk: het ene moment loop je door een poepchique winkelcentrum, het andere moment kijk je omhoog naar torenhoge woonflats, sommigen omringd door steigers van bamboe, anderen behangen met neon lichtreclame. Het ene moment lig je op een heerlijk zandstrand en ’s avonds sta je op een balkon midden in de stad, met een geweldig uitzicht.

6. Op de televisie op onze kamer wordt Wimbledon live uitgezonden. Tot zover dus mijn ontdekkingen, nu ga ik lekker vanuit mijn bedje kijken naar de finale tussen Federer en Murray.

Meer foto’s staan weer op de Hongkong pagina!

2 comments

  1. he hoi, alles ok? mooie foto’s weer, ziet er ook gezellig uit zeg. Lekker eten en veel te zien, wat wil je nog meer? Buuf naar China vertrokken, dus neit zo ver uit de buurt. Grtx, elles

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s