#78 BACKGROUND INFORMATION

Vandaag had ik een museumdagje met mama. Sommige mensen van mijn leeftijd zouden dat dodelijk saai vinden, en dat begrijp ik wel. Zelf vind ik sommgie musea ook dodelijk saai, maar ik heb het vertrouwen in mijn moeder dat ze me naar die musea niet meeneemt. Op de foto van vandaag zie je ‘Sunflower Seeds’ van de Chinees Ai Weiwei. Lekker boeiend, denk je misschien. Maar wat als ik je vertel dat al die miljoenen porseleinen zaadjes met de hand geschilderd zijn? Dat verandert de zaak, voor mij tenminste wel. Ik heb die achtergrondinformatie echt nodig. Om het verband te zien, de knipoog of de boodschap die de kunstenaar wil uitdragen. En om erachter te komen wat het nou kunst maakt. ‘Leuk, zo’n doek met verfspetters erop, maar dat zou ik zelf ook nog wel kunnen.’ denk ik wel eens. Als ik echter het idee erachter ken, zie ik het heel anders. Hier is over nagedacht, of juist helemaal niet. Misschien is de afstand tussen de verfspetters wel precies de straal van de spetter maal pie. Misschien was de schilder wel benieuwd hoe een schilderij eruit zou zien als hij het geblindoekt maakte. Misschien zette de schilder wel één spetter per dag, 365 dagen lang…

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s